petek, 21. marec 2014

Gora

Odpravi se na goro.

Ozka strma pot pripelje
nad oblake.

Kakšna jasnina!

Vdihni polna pljuča živosti.
Ovij se v sončni sij.
Grel te bo, ko bo treba
nazaj v Megleno deželo.

Vsak dan se vračaj na goro.
Pusti Megleno deželo pod seboj.





Vsi imamo svojo goro. In če je nimamo, bi jo morali nujno najti! Gora je zame simbol česarkoli, kar nas pripelje v stik s sabo. V stanje občutenja miru in tišine, od koder se odpira drugačen pogled. Moja poglavitna "gora" je meditacija.

Na goro praviloma vodijo ozke poti, po katerih moramo sami, po njih je težko ali nemogoče hoditi vštric. Pot je strma in zahteva trud - če ne drugega, vsaj trud, da si vzamemo čas za svojo "goro", kar je v podivjanem sodobnem tempu pogosto celo najtežje od vsega. Je pa dragoceno, drznem si celo trditi, da neprecenljivo ... Pot na goro pripelje nad oblake, ki sicer polnijo našo vsakdanjost, nam meglijo pogled in ožijo perspektivo.

Tako se odpre jasnina. S točke miru vidimo in čutimo jasno.

Ne samo jasno, tudi živo. Stik s seboj je občutje močno povečane živosti, svobode in vedrine. Občutek, da smo nekje, kjer je varno vdihniti s polnimi pljuči. Kjer se lahko pogrejemo ob žarenju tega, kar najbolj zares smo. Dobro je za lep kos časa ostati v tem stanju in si zapomniti, kaj nam govori. To nas bo hranilo in nam dajalo moč, ko se bomo vrnili v Megleno deželo "normalnega" življenja, v kakofonijo nasprotujočih si glasov, ki pa enoglasno grozijo, da nismo dovolj, da nimamo dovolj, da se mudi, da je treba storiti več in hitreje, zadostiti parametrom uspeha, kot si ga predstavlja kričeči svet. Ni nujno, da je Meglena dežela samo zunaj - hujša je megla, ki naseljuje našo notranjost, pa naj je prišla od koderkoli že. Pred to meglo se je treba umakniti na goro.

In na goro se je treba vračati. Nujno si je vsak dan podariti priložnost, da se umaknemo pred meglo skrbi in stisk. Kdo ve, nekega dne se bodo morda naveličale naše vztrajnosti, se razkadile in prostor, ki ga zasedajo, prepustile Svetlobi.

P.S.: Če želite tudi finančno podpreti nastajanje Utrinkov, kliknite rumeni gumb "Donate" na vrhu strani in vnesite želeni znesek. Hvala! 

3 komentarji:

  1. Lepo, pesem mi je všeč!
    Me pa zanima, kakšne vrste meditacijo prakticiraš?

    Vse dobro, Tina!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala!

      Prakticiram različne meditativne tehnike, ki sem se jih naučila v okviru tradicije Satyananda joge (Biharske šole joge).

      Vse dobro tudi vam!

      Izbriši
  2. Tina, hvala, da deliš z nami!
    Zelo spodbudno! Za trenutke, ko se ti zdi, da moraš nujno, pa čeprav globoko v sebi glas kliče kot da ni potrebno..in stojiš na razpotju ter se ne znaš odločiti...
    Lepo!
    Pomladni pozdravček! Danes z gore:)

    OdgovoriIzbriši